Column's van Ton
De kerstboom
- Gegevens
- Geschreven door: Ton
Een van de decemberklussen is het optuigen van de kerstboom. Het begint al met de plek waar je het ding wil neerzetten. Bij ons vroeger wilde hij nog al eens van plaats wisselen. Zo kon er het ene jaar een grote en het andere jaar een kleine boom in huis staan. Pa moest hem kopen. Dan ging hij met zijn Trabant de hort op om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Een keer trok hij het bos in en kwam opgewonden thuis want hij had een mooie, illegaal uit de grond getrokken blauwspar in de auto liggen. Gratis en voor niks. Vervolgens was hij niet te genieten toen hij er achter kwam dat zijn plastic auto vol naalden lag en de bekleding vol harsplekken zat. Ma tuigde de boom op met kaarslampjes, ballen van glas, sterren van crêpepapier, kabouters van hout en chocoladekransjes om het af te maken. Het engelenhaar deed de rest.
Tegenwoordig kun je een kerstboom al kopen in november. Sinterklaas onder de kerstboom zeg maar. En met kerst zit er geen naald meer in. De echte boom blijft natuurlijk het mooist. De geur, de kleur en de asymmetrische vormen doen het hem. Toch kiezen veel mensen voor een kunstboom met verlichting die je er niet uit hoeft te halen. Alleen de ballen moet je er nog wel zelf in hangen. Helaas zeggen de luiaards. En ook deze bomen zie je al veel staan begin december, kerst kan kennelijk niet vroeg genoeg komen.
Waar komt de traditie van de kerstboom vandaan? De Germanen, in hun berenvellen, vierden toen al het winterfeest. Ze vierden dat het kwaad werd verdreven en het licht kwam. Halloween speelde hier ook een rol in. De groene boom stond voor het nieuwe seizoen. Honderden jaren later werden kaarsen in de boom toegevoegd. Het ophangen van de kerstballen dateert uit de 17e eeuw. Sinds de 19e eeuw staat de kerstboom symbool voor het kerstfeest, overal ter wereld. Het draagt in zware tijden de hoop en verlichting uit waar mensen dan naar verlangen. Het heeft ook een beetje de uitbundigheid en overdaad in zich waar kerstmis zich vandaag de dag op kan beroepen.
Herfst in leven
- Gegevens
- Geschreven door: Ton
Uit de zomer gekomen
sta ik naar de herfst te dromen
koud en nat is niet mijn wens
kleuren naar geel, bruin en brons
zie de verandering rondom ons
de natuur op drift, intens
Op het eind van het zandpad
nabij het Grindgat
vogels in het natte gras
de trek naar het zuiden
elke zwerm met zijn eigen geluiden
zo hard, het geeft geen pas
Kijk de toren op het eiland
het eiland, een bijland,
ligt er vochtig bij, mistig
langs het water in het bos
waar het gros
van de fauna doende is, heel listig
Het Weurtsche Straatje
is een paadje
geworden, geheel volgens plan
langs de Waal
de rivier aan de haal
met een restje warm water, nu het nog kan
Bij de Duivelswaai
waar een kraai
een prooi pakt, met venijn
de fruitbomen kaal
een vos aan de haal
met een ree, heel vilein
En ik op de dijk
kletsnat ga ik gelijk
naar huis en de warmte
de herfst doet zijn intrede
de zomer is verleden
tijd, op zoek naar kalmte.
In de top 3 met vette stip: Hondenpoep.
- Gegevens
- Geschreven door: Ton
Een van de grootste illusies in Nederland is dat de weg of de stoep ooit poepvrij zal zijn. Als je gaat rondlopen moet je wel met je hoofd naar beneden lopen om alle hondendrollen te kunnen ontwijken. Je dient zigzaggend te lopen, alsof je dronken bent. En toch; bruine smurrie op de deurmat. Stinkende hondenpoep. Je stampt je voeten wel van tevoren af maar in de profielen van je schoenen blijft de troep zitten. Die veeg je dus af.
Het is de nummer drie van ergernissen in Nederland. Een hond poept gemiddeld 125 kilo per jaar uit, dit is met alle honden in Nederland 145 miljoen kilo per jaar en hondenpoep blijft gemiddeld 10 tot 15 dagen liggen. Dit zijn ongelooflijke cijfers. Poep op de weg en op de stoep moet de hondenbezitters toch ook ergernis opleveren? Ook hier is er een stikstofprobleem en milieuschade. De hond zelf kan aan een zekere overlast niets doen: Er is ook niks mis aan een hond hebben. Een hond kan je van alles leren en daarvoor moet je bij het baasje zijn.
Je hoeft niet lang naar buiten te kijken om de onverschilligheid van veel baasjes te zien. Is het echt te veel moeite om het zaakje te laten dumpen in de goot of iets verder in de berm? Wat zegt dat over dat baasje? Is hij echt zo asociaal of alleen maar onverschillig en gemakzuchtig? Kijkt hij soms eerst stiekem rond? Dit gedrag moet je gewoon niet willen. Deze baasjes worden op den duur zelf de gebeten hond. Er zijn veldjes, speciale drollenzakken en gewoon goede manieren.
Vloekend, wat de onmacht uitdrukt, moest de deurmat schoongemaakt worden. Daarna met een schroevendraaier de meurende rommel uit je schoenzool schrapen. Lekker hoor als je even bent wezen wandelen. Mijn drol moet tussen het hoge gras hebben gelegen aan de rand van de weg. We hebben de mond vol en schudden misprijzend het hoofd over zwerfafval maar hondenpoep is ook nog eens klein chemisch zwerfafval, het ergste soort afval dus. Wie het aangaat mag het zich aantrekken, zich schamen en/of bij zichzelf te rade gaan. De lucht in de deurmat bleef nog uren hangen.